Pendek Tapi Comel

by 10:24:00 PM 2 comments

Photobucket
Hai warga cyber semua.
Selamat malam.
Dan terutama kepada awak, ye awak yang pendek tu!
Yeah, pendek tetapi comel.

Malam ni nak discuss pasal "Pendek Tapi Comel" ni because I've been dumped by this sort of problem. Let me show y'all the situations.

Photobucket
Provide by Google.com.my

Situasi 1 :

Aku berada di dalam feri yang akan tiba di Jeti Kuala Perlis (actually aku dari Pulau Langkawi), keadaan yang sesak membuatkan aku terpaksa memilih tempat duduk di sebelah seorang wanita yang berumur lingkungan 30-an. Aku yang tidak banyak bercakap memilih untuk mendengar lagu-lagu pada MP4 aku saja. Tiba-tiba, wanita itu sedang membuka mulut dan ingin bercakap dengan aku.

Mak Cik : Ni dari mana ni?
Aku : Melaka, nak balik dah. Kejap lagi nak singgah Padang Besar.
Mak Cik : Oh, mak mana?
Aku : Tu. (Tunjuk kat tempat mak aku duduk)
Mak Cik : Ni darjah.. tingkatan berapa ni?
Aku : Eh.. Tingkatan 5, Mak Cik. (Aku mula tersengeh-sengeh keseganan)
Mak Cik : Kecik ni Tingkatan 5? Tu anak Mak Cik baru Tingkatan 1.
Aku : (Toleh belakang dan tengok budak lelaki yang aku sangka sama baya dengan aku). 

*Situasi di mana orang ingat aku Form 1 sedangkan aku dah nak habis sekolah dah pon & umur aku tak sesuai dengan ketinggian aku.

height

Situasi 2 :

Aku menyertai Exchange Student Programme antara Sekolah-sekolah Negeri Melaka. Aku dan 10 orang kawan aku ditempatkan di SBP Selandar selama 4 hari. Hanya aku dan seorang kawan aku yang dalam satu kelas dan lainnya dalam kelas lain. Waktu Prep aku nak ke kelas aku, tengah jalan-jalan nak ke kelas berlakulah situasi ini :

Aku : Ika, mana kelas kite ea? Aku dah lupa.
Ika : Kau dah berapa hari duduk sini? Lupa dah?
Aku : Banyak bebeno kelas kat sini.
Ika : Iyelah tu.

Tiba-tiba ada seorang budak lelaki Form 5 melintasi kami. Aku tak perasan muka dia sebab suasana agak gelap dan dia pun memakai baju Melayu & kopiah putih yang menenggelamkan wajahnya yang agak gelap ketika itu. 

The Boy : Weh, keciknya dia Form 5. Aku ingat Form 1. (aku menoleh dan melihat dia sempat tunjuk kat aku pada kawannya yang tersidai kat koridor kelas)
Aku : Sengal, tengok aku dah dicop Form 1 & aku dah kata benda ni mesti berlaku.
Ika : Hahahahhahaa.

*Situasi ini menjelaskan bahawa kalau aku kata aku Form 5 pon orang tak percaya.

Percaya atau tidak? Kena percaya. 
Maka pendek kata, panjang tak kata apa-apa.
Aku usahakan pelbagai cara untuk tinggi meskipun agak terlewat untuk menambah ketinggian.
 Apa yang aku buat :
  • Y'all tau  Produk Calci-Yum Yogurt, aku beli setiap bulan dan makan sampai habis.
Calci-yum
Provide from Google.com.my
  • Aku beli susu Dutch Lady Cream Milk, 1st time cuba dan tak habis sebab aku tak suka susu plain.
milk
Provide from Google.com.my
  • Pakai kasut tumit tinggi 3 inchi tetapi sekarang tak pakai sangat sebab boleh dapat efek pada kaki.
 Photobucket
Provide from The Negative Effect Of High Heels
  • Gayut kat Playground. Biasanya aku buat waktu malam sebab tak ada siapa perasan remaja macam aku ni still main kat situ. 
Photobucket
Provide from Google.com.my

Solusi :
   Tapi, bila aku fikir-fikir balik, kenapa aku nak tinggi lagi sedangkan ketinggian itu membuatkan aku rasa tak puas pada apa yang aku dah dapat.
Why should I suffer so much for getting my dream height since it's impossible to reach this kinda silly dream. 
(Taking Calcium nutrient is good for our bones and teeth.)

 Photobucket
Bila aku tengok balik, ramai lagi yang lagi pendek daripada aku. Diorang tak kesah pon dengan ketinggian diorang. 
Lagipun, BMI aku tak sesuai untuk memiliki ketinggian idaman aku sebab I'll effect my health.
  Futhermore, the result of my BMI test is underweight now. 
Ketinggian ideal tetapi berat badan aku terlebih ringan.

Siapa Nak Hadiah Free ? Free Tanpa Ada Kos Tambahan! Setiap Hari Boleh Dapat.

Why should I thinking bout my height instead of taking care of my underweight problem.
Lepas ni nak kena makan Appeton Gainweight pulak.

Kesimpulannya, dahulukan keperluan berbanding kehendak.
Dalam situasi aku, berat badan yang ideal menjadi keperluan untuk aku ada sistem immunisasi yang kuat untuk mengelakkan penyakit dan ketinggian badan hanya kehendak sahaja.

Lebih baik jadi "Pendek Tapi Comel" berbanding "Underweight Malah Tak Sihat".
Jasad yang Allah beri ini perlu dipelihara dan dirawat.

Terima kasih.

Photobucket

Eldania Shukor

Author

21 years old. A software engineering student at National University of Malaysia. A former student in Foundation of Science at UiTM Puncak Alam.

2 comments:

saifulizan shaari said...

petua mak saya waktu saya kecik dulu suruh mkn kacang panjang....hahahahahaha.waktu kt 'u' dl ada gak pengalaman nak bawak anak buah gi jalan2.dia dah form 2 dah.gi nek bas.bas kan tambang budak sek menengah mcm org dewasa.so anak buah nie byr tambang dia guna harga sek rendah jer....relekss dia jer.dia ckp biasa dah org ingat dia bdk sekolah rendah...kelebihan tuu.

Sho Reen said...

@saifulizan shaari wah..penah gak experience yg mcm tu.. mase tu dh remaja kot tpi still x bayar tambang bas sebab kanak2 dikecualikan..hahahhah~ free je