My UKM years

by 7:08:00 AM 0 comments

Assalam uolls.


Gila tak gila, lama kot aku tak update blog ni. Tapi niat nak kembali aktif lagi. InsyaAllah.
Sepanjang 2014/2016 ni, banyak benda berlaku kat aku.

Benda yang paling baik sekali, aku dapat sambung degree di UKM gais!
It was actually my first choice in UPU. Haha

From previous posts, I stated that I was a former student in Foundation of Science, UiTM Puncak Alam. Yeah, I studied Biology, Chemistry, Physics and Maths. But I decided to change my field during degree.

Banyak betul influence untuk ambil kos apa kat degree. But aku pilih untuk pursue dalam apa yang aku minat. I was really damned!! in Physics & Chemistry so I didnt want to take them anymore. Maths, syukurlah survive jugak. Biology, my favourite, yeay I really excellent in this back then.

Tapi aku kene consider minat aku yang lain, yup aku minat Computer Science & Coding. Hahahah, I love challenge you guys! Akhirnya, aku decide untuk pursue field Computer Science.

Kaji punya kaji punya kaji, aku tertarik dengan kos yang UKM tawarkan which are Software Engineering (Information System) and also Software Engineering (Multimedia System). Lastly, I put SE(IS) pada pilihan pertama. And yeah, that makes me here right now!


Want to find out more about my faculty courses ? See here.



Depan bangunan fakulti - during our faculty bonding time

My lovely classmates (First year)

My lovely classmates (Second year)


First year - Part 1 

I nearly survived. Maybe sbb baru nak adapt kot. Coding pada sem ini saya belajar C++. But latest syllabus, first year required to learn Java pulak. Math discreet was really tough, but I love statistic, I know what I capable of!

Pointer : 3.48

First year - Part 2

Sem ni memang aku azam kuat gila nak dapat pointer bagus. Haha study hard kot! Tapi kadang-kadang ada silap kita kat mana-mana dengan Allah, sampai Allah uji kita the way we never expect.
Waktu final exam, Paper Prinsip Sistem Maklumat, 8.30 morning, aku tak dapat jawabbbbbb!!! Sebab aku tertidur. Nangisssss!! Burn! Tapi aku tak de teruk sangat. Carry mark aku 30 something, tak de lah gagal terus nak. Tapi apa yang mengecewakan adalah ini :


That D was really sad. 

Tapi alhamdulilah untuk subjek lain. Syukur ada benda yang boleh buat mak ayah aku suka tengok result aku. That As berderet.

Pointer : 3.45 (PNGS 3.42)

Second year - Part 1


Bermotivasikan sem lepas, aku pun nak buat terbaik untuk sem ini. This year, aku dah start exposed pasal Software Engineering!

Basically, Software Engineering 5(4 untuk belajar) tahap :

Waterfall model (SDLC)
Untuk this course, sem ni aku belajar stage pertama (Requirement). And juga dapat ambil & menduduki exam Certified Professional Requirement Engineering - Foundation Level (sijil ini boleh guna waktu kerja & diiktiraf international - nak keje luar negara pun boleh). Alhamdulilah, aku lulus exam tu dan dapat sijil tu & certified! Next stage, akan diajar pada sem seterusnya. Slow2 dulu lah ek.

Dan yang menggembirakan aku lagi semester ini, aku berjaya naikkan pointer aku. Dan pointer semasa aku beyond I expected, 3.80. Tak penah2 aku dapat macam ni. Alhamdulilah syukur sgt2. Rezeki mak ayah untuk tengok anaknya berjaya. Pointer kumulatif pun meningkat!

Pointer : 3.58 (PNGS 3.80)


Second year - Part 2

Sekarang aku berada pada semester ini. Tengah final exam. Sem ini agak mencabar jugak sebenarnya. Banyak benda aku blur, banyak betul dugaan datang. Laptop rosak, phone rosak. Nasib baik ada ayah tolong & duit PT (aku guna waktu terdesak okeh beli phone - and turn up every sem aku ada lebih RM1500 untuk dibawa ke sem depan so that's really enough for a RM500 phone).

Jadi aku harap sangat sem ni - despite of those challenges & obstacles - aku survive dan mampu gembirakan mak ayah. Aminn..


Additional :

Zaman universiti ni, sesuai sangat untuk jadi aktif kokurikulum & berorganisasi. InsyaAllah apa yang kita apply dalam koku & event organization berguna untuk kerja nanti. Jadi aku pun merajinkan diri menjadi antara barisan wakil fakulti aku sebagai Exco ICT dan Media (yang menyebarkan maklumat-maklumat tentang fakulti kepada pelajar & vice versa). Alhamdulilah, walaupun banyak cabaran, tapi dapat kenal dengan kawan2 satu organisasi dan dapat belajar something new.

Aku jugak ahli kelab Mobile Apps Development. Banyak juga belajar cara buat apps dari coach & insyaAllah, I will submit my name for next mobile apps competition. :D


Baiklah itu saja entri saya. Thanks for reading.
Salam Ramadan :D


Eldania Shukor

Author

21 years old. A software engineering student at National University of Malaysia. A former student in Foundation of Science at UiTM Puncak Alam.

0 comments: