Hilangkan Border Pada Gambar & Tukar Style Border

by 11:25:00 AM 0 comments
Photobucket

Dah lame tak buat tutorial :)
Bnyak focus nak join contest & GA ..
Kalau korang nak join.. Tengok atas ni.. Kan ade contest & GA an (pomot).


Hari ni nak tunjuk kat korang jenis-jenis border untuk gambar.
Firstly, nak tunjukkan cara untuk disable'kan border pada gambar2 kat blog korang tu, 
Meh, nak tunjuk !

 
RM1000 Over Here!

RM1000, pts baucer, wow, duit, money

Tutorial ni khas untuk Simple Template. Kalau template lain tak tahu la.
And untuk selamat, back up / restore template korang dulu. 

Hilangkan Border

  • Dashboard ~> Design/Layout ~> Edit HTML ~> Tick Expand Widgets
  • Pastu tekan CTRL+F , cari : .post-body {
  • Then, korang kene teliti sikit untuk cari kod bawah ni dekat bawah  .post-body { :
 background: $(image.background.color);
  border: 1px solid $(image.border.color);
Tak paham? Ok! tengok image ni utk tahu kedudukan code2 atas ni :
    Kalau tak nampak.. Sila click @ view pic ni
    • Lepas tu korang kene tukar ni yang highlighted ni : 
     background: $(image.background.color);
      border: 1px solid $(image.border.color);
    Pink : Tukar kepada 0
    Kuning : Tukar kepada none

    • Then, preview dulu. Kalau x de eror. Save la :)

    Tukar Style Border
    • Kat yang code sama mcm atas tadi , firstly padam yang highlighted ni dulu :
     background: $(image.background.color);
      border: 1px solid $(image.border.color);
     Biru : Dikehendaki padam yg ini nanti tak jadi pulak

    •  Kalau dah padam, tengok jenis2 style border dekat >sini<.Then, tukar macam bawah ni :
    background: $(image.background.color);
      border: 3px dotted #FF00E6;
    Pink : tukar tebal border yang korang nak & ikut kesesuaian
    Ungu : pilih border style ape korang nak
    Oren : Tambah colour ape yang korang nak , boleh rujuk sini : >color codes<

    Ok! preview dulu~ Kalau tak ade eror boleh save :)
    Tu je la~

    Mekasih :)

    p/s : tulisan bengong kt sini. terpakse tukar font :(

    Sho Reen

    Author

    21 years old. A software engineering student at National University of Malaysia. A former student in Foundation of Science at UiTM Puncak Alam.

    0 comments: