Macam mana nak sorokkan ShoutBox tu?

by 9:51:00 PM 0 comments
Kelebihan menyorrokkan shoutbox, dapat mengurangkan berat page bile loading! http://www.emocutez.com
So :
Sorrokkan shoutbox macam mana?
Sini aku buat tutorial , meh ikut!

  • Firstly, Dashboard --> Design --> Page Element --> Add Gadget . Pastu copy/paste kod kat bawah ni! 

<style type="text/css">


#gb{


position:fixed;


top:50px;


z-index:+1000;


}


* html #gb{position:relative;}






.gbtab{




height:100px;


width:30px;


float:left;


cursor:pointer;


background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;


}


.gbcontent{


float:left;


border:2px solid #666666;




background:#F5F5F5;


padding:10px;


}


</style>






<script type="text/javascript">


function showHideGB(){


var gb = document.getElementById("gb");


var w = gb.offsetWidth;




gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);


gb.opened = !gb.opened;


}


function moveGB(x0, xf){


var gb = document.getElementById("gb");


var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;


var dir = xf>x0 ? 1 : -1;




var x = x0 + dx * dir;


gb.style.right = x.toString() + "px";


if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}


}


</script>


<div id="gb">


<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>


<div class="gbcontent">








* MASUKKAN CODE SHOUTBOX KAT SINI *






<div style="text-align:right">


<a href="javascript:showHideGB()">


[close]


</a>


</div>


</div>


</div>




<script type="text/javascript">


var gb = document.getElementById("gb");


gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";


</script>


  • Ok! Lepas tu nampak tak *MASUKKAN CODE SHOUTBOX DI SINI* ?? Ha pastu masukkan la code shout box korang yang mmg dah ade tu~ !
  • Pastu tekan Save
Ni contoh yg aku dah buat la http://www.emocutez.com :

Hide, ShoutBox, Cara, Macam mana, nak, sorokkan, Macam mana nak sorokkan ShoutBox, ShoutMix, pop-up, pop-up shoutbox, tutorial, shoutbox tersorok, tersorok, di tepi, tepi, tepi blog, blogger, dapatkan shoutbox, hide shoutbox, kanan, kiri, left, right
Background Pink kat blkg ShoutBox aku ni x termasuk dlm HTML di atas ye!
OK! Selamat Mencuba http://www.emocutez.com !!!!

Sho Reen

Author

21 years old. A software engineering student at National University of Malaysia. A former student in Foundation of Science at UiTM Puncak Alam.

0 comments: